2011-09-13 17:03:05• hírek • Kocsis Zoltán

A fáról szólnak az Európai Örökség Napok

Idén immár XIX. alkalommal kerülnek megrendezésre az Európai Örökség Napok, szeptember harmadik hétvégéjén pedig a Szatmár megyei múzeumok is bekapcsolódnak az eseménysorozatba. Az idei esztendő tematikája a fa. „A fa szerepe a szatmári régió civilizációjában" elnevezésű program keretein belül pénteken az Avasfelsőfalui Múzeum, szombaton pedig a nagykárolyi Károlyi kastély várja a vendégeit.

Minderről George Vulturescu, a Kulturális Igazgatóság vezetője számolt be keddi sajtótájékoztatóján, melyen részt vett továbbá Remus Varnav, az avasfelsőfalui, Liviu Marta, a Szatmár megyei és Hágó Attila, a nagykárolyi múzeum igazgatója is.

Varnav elmondta, hogy az avasfelsőfalui, amúgy szabadtéri az egyedüli olyan múzeum a térségben, amelyben valamennyi kiállított vízzel hajtott és fából készült eszköz (pl. vízimalom) működőképes állapotban van. Az általa vezetett intézet több, a XVIII-XIX századból származó házzal rendelkezik. Hozzátette, hogy az idén sikerült restaurálniuk például egy régi pálinkafőzőt, ám jelenleg további hat-nyolc olyan értékes eszköz-műszer van a környéken, amit érdemes lenne megörökíteni az utókor számára, ám megvételükre nincs elegendő pénz.

Marta örömének adott hangot, hogy a Megyei Tanács segítségével az idei esztendőben három hatalmas kulturális értékkel rendelkező házat sikerült megvásárolniuk: a Mogyoróson a dombvidéki, Érendréden a mezőségi, Mezőpetriben pedig a sváb kultúra jellegzetességeit örökíthetik meg ezáltal.

Hágó Attila hatalmas eredménynek nevezte, hogy összesen öt millió eurót pályáztak meg sikerrel, melyből 4,7 milliót fordíthattak a nagykárolyi Károlyi-kastély rehabilitálására, 0,3 milliót pedig az erdődi vár felújítására. Elmondására szerint ezzel a munkával az év végéig teljesen elkészülhetnek, amennyiben az időjárás is a kezükre játszik, és akkor jövő tavasszal teljesen átadhatják a nagyközönségnek.

A szakember elmondta, hogy a kastélyban megtekinthető többek között Nagykároly történelme, a város makettje vagy a környék fontosabb régészeti leletei. Bár az épület több termét is felújították és csodálatos bútorokkal rendezték be, követve a rokokó, barokk és neoreneszánsz stílusjegyeket, a kastélyban mégis csak egyetlen egy fából készült berendezési tárgy eredeti: a bálterem parkettje.

Végezetül mindhárom szakember egyetértett abban, hogy sajnos nagyon kevés figyelmet fordít úgy a hétköznapi ember, mint a politikum a kulturális örökségekre.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: